Ma lennél 80 éves…

Mennyi minden történt azóta, hogy elmentél. Akkor 22 éves voltam, ma 46.

Hirtelen és váratlanul távoztál. Kaotikus volt a világunk akkor. Sok minden változott, főleg a Te életedben. Az egész életed a mezőgazdaságról szólt. Aztán változott a világ és ez felforgatta a Tiédet is. Nem volt szokványos gyerekkorom Veled. Mi a TSZ-be mentünk, és aratásokat készítettünk elő. Viszont sofőr jött értünk és ez klassz volt. Szerettem a közös reggeliket a kollégáiddal. A kukorica címerezés nem lett a hobbym, de egy ügyes alkuval átnyergeltem a házi munkákra.

Vadászni is jártunk. Na látod, azt nem szerettem. Télen nagyon hideg volt, és a fácánok és a kis nyulak… Jajj, nem kislánynak való. Mondtam mindig, de Te hajthatatlan voltál és vittél. Emlékszem arra a napra, amikor őzre vadásztál. Egy csodaszép családdal találkoztunk. Úgy voltam vele, ha erre képes vagy, én biztos bele halok. Megértettél. Akkor mentem utoljára Veled. Talán 10 éves lehettem.

Sokat nevettünk együtt.

Mindig csodálattal néztél rám, és büszkeséggel. Érzékeny Apa voltál, de én szerettem az érzékenységedet. „Kis Komám! Ez nem gyerekjáték.” – mondtad sokszor a butaságaimra. Szerettem az észjárásod, és a humorod.

papának

Jujj, emlékszel, amikor Te vittél fodrászhoz? A saját férfi fodrászodhoz mentünk, és persze fiús hajat vágtak a szép vörös fürtjeimből… Anya de mérges volt.

Valami különleges volt a kapcsolatunkban. Ha Rád gondolok, most is érzem. Könnyek tódulnak a szemeimbe. Látod, most jó lenne, ha itt lennél… Néha azon tűnődöm, hogy tetszene Neked ez a mai világ?

A Ladák eltűntek.

Elköltöztünk a Móra Ferenc 15-ből. A világot a számítógépek vezérlik szinte. Tele vagyunk okos kütyükkel. Képzeld, Anyának is van okos telefonja. Ráment a Karácsonyunk, de vibert használ, a cigányzenét és Korda Gyurikát a Youtuben hallgatja. A Facebookra is jönne, de azt nem engedtük ?. Hiányzol neki. Szóval, annyi minden történt.

Miután elmentél, elvégeztem az egyetemet. Tanítottam, aztán másra váltottam. Férjhez mentem, majd elköltöztünk Szolnokról. 13 év után elváltam. Unokáid is lettek: Dorci és Roli. Kicsit másképp, mint gondolnád, de én ezt választottam. Lacikáék jól vannak. Nagyon hasonlít Rád… Nahát, amúgy nem is hinnéd, de Dédpapa is lennél. Fanninak csodás kisfia van. Petra is boldog. Sokat emlegetnek.

Én? Jól vagyok.

Számtalanszor megpróbált az élet, de ott vagyok, ahol lenni szeretnék, és azt csinálom, amit szeretek.

Sokat dolgoztam ezért. Tudod, mindig milyen kíváncsi voltam. Hát ez nem változott. Nem is tudom, mit szólnál ahhoz, amit csinálok… Persze tudom azt mondanád, ha ez boldoggá tesz, csináljam. Amikor elkezdtem, magam miatt kezdtem. Megtanulni meggyógyítani a sebeimet, és megtalálni magam ebben a világban. Kalandos volt. Sikerült.

Váratlanul ért, amikor elmentél. Nem voltam rá felkészülve. Fájt. Azt hittem, én is meghalok. Hipochonder lettem. Szegény Anya, hány orvoshoz jött velem… el sem hiszed. De aztán megértettem szépen lassan, ez a Te választásod volt. Aztán ott volt a miért? Nem találtam válaszokat. Jobban mondva, egyik sem tetszett. Lázadtam, haragos voltam, még az Istennel is összevesztem… Nehéz volt Nélküled, nagyon.

Néha azt éreztem, cserben hagytál Papa.

Még annyira fiatal voltam. Még kellett volna, hogy támogass és megerősíts. Kellettél volna. Sok idő volt, amíg ezek meggyógyultak és nem hiszem azt, hogy az élet valóban ilyen. Hogy akit ennyire szeretünk, elmehet így, ilyen gyorsan. Apasebek…

Ha tudnád… De megtaláltam az utat, hogy meg tudjak bocsátani magamnak, Neked, az Istennek, mindenkinek. És képzeld, már másoknak is megmutatom, hogyan lehet ezeket begyógyítani. Szeretem nagyon a munkám. Ez az egyik szenvedélyem, a gyerekkori traumák, sebek meggyógyítása.

Nem a hibáztatásról szól.

Fejlődni jövünk ide és a szüleinkkel megélt tapasztalások ebben súlypontosak. Nem reklamálok, hiszen én választottalak. Tudtam mindent előre, mégis a nehéz pillanatokban, sokszor álltam tehetetlenül.

Ma már tudom, mindent megkaptam, amit adni tudtál. Amit nem kaptam meg, csak azért volt, mert Te sem kaptad meg. Tudom már. Hálás vagyok mindenért.

Szerintem büszke lennél…

Bárhol is vagy, így van jól.

Szeretlek Papa.

error

Kövesd az írásaimat és oszd meg őket, ha tetszett!